Поради често стеснителната си форма, карафите за вино са повече или по-малко трудни за поддържане, което може да ви разубеди да ги използвате.
Не се лишавайте от използването на карафа за декантиране на вината преди дегустация, защото това би било жалко, тъй като използването им е полезно, а в някои случаи дори незаменимо.
За да ви помогнем да поддържате карафите си за декантиране или да им вдъхнете нов живот, ето няколко лесни съвета, тествани и одобрени от екипа на Tout Autour du Vin!
За да почистите карафа за вино, следвайте тези прости стъпки:
1. Изпразнете карафата за вино
Може да ви се струва очевидно, но понякога имаме склонност да забравяме карафата в ъгъла на кухненския плот… Не оставяйте остатъци от вино, които често съдържат танини и утайки, които могат да се втвърдят в стъклото. Преди да започнете почистването, се уверете, че сте изсипали напълно остатъците от вино от каната, дори ако не планирате да я почистите веднага, изплакнете я, по-добре е да оставите малко вода, отколкото остатъци от вино!
2. Изплакнете карафата за вино с топла вода
Ако сте пропуснали стъпка 1 и частици от вино са изсъхнали на дъното на карафата, изплакнете я с топла вода, което ще премахне остатъците от вино. Топлата вода ще помогне за разхлабване на изсъхналите частици вино. След това можете да поставите карафата с главата надолу, за да се отцеди. За целта е препоръчително да използвате подходяща карафа за отцеждане .
3. Отстранете наслоенията във всички ъгли на каната
Съществуват почистващи топчета , специално предназначени за почистване на кани . Изсипете тези топчета в каната, добавете вода и разклатете, за да премахнете петната и остатъците. Тези топчета са особено ефективни за отлепване и отстраняване на остатъците от дъното на каната. Те са незаменими за почистване на вътрешните ръбове на карафата, особено на кани с широки ръбове като карафа Merlino . Изплакнете добре след употреба.
4. Измийте вътрешността на карафата за декантиране
Използвайте четка за карафа , за да достигнете всички ъгли и кътчета на карафата. Четкайте внимателно, за да отстраните частиците вино. Препоръчително е да измиете карафата за вино след изплакване, без да чакате отлаганията да изсъхнат. Ако четката не ви позволява да достигнете всички места в карафата, използвайте допълнително чистящи топчета .
5. При упорити петна в карафата
Ако вашата карафа за декантиране има упорити петна или отлагания, можете да добавите малко сол или сода за хляб в нея. След това добавете топла вода. Разклатете леко, за да може солта или содата да действат като мек абразив. След това изплакнете добре и подсушете с четка , която ще абсорбира капките вода и ще предотврати появата на варовикови следи.
6. Възвърнете блясъка на вашата карафа за вино
Ако вашата карафа за декантиране е загубила блясъка си или има упорити петна, можете да използвате разреден бял оцет. Налейте смес от топла вода и бял оцет в карафата и оставете да престои няколко часа, дори цяла нощ. Изплакнете обилно. Изсушете внимателно карафата за декантиране с подходяща четка , за да избегнете следи от варовик.
7. Оставете каната да се отцеди
Ако не разполагате с четка или ако искате да оставите каната да съхне на открито върху мивката, вземете подставка, на която да оставите карафата да се отцеди . Това е незаменим аксесоар, който предотвратява карафата да се плъзне по мивката и да се счупи на хиляди парченца. Ако за съжаление нямате подставка и счупите карафата за вино , това ще бъде повод да си купите нова. Ще намерите голям избор от карафи за декантиране на piyachinavino.bg ☺️
8. Съхранявайте карафата на подходящо място
След като почистите карафата, съхранявайте я на чисто и сухо място, за да избегнете замърсяване. Внимавайте за стари мебели, които могат да отделят миризми на восък или старо дърво. Ако мебелите миришат, каната ще поеме миризмата. Също така е препоръчително да затворите каната, за да избегнете натрупване на прах и миризми в нея. Съществуват кани за вино с капак . Ако вашата карафа няма капак, можете да си купите запушалка за вашата карафа тук .