Открийте нашите 5 съвета за предотвратяване на окисляването на виното в отворена бутилка
1. Използвайте вакуумна помпа
Помпата за вино , наричана още вакуумна помпа, е устройство, предназначено да изтегля въздуха от бутилката с вино, за да запази свежестта му след отваряне. Чрез отстраняването на кислорода от бутилката, помпата за вино забавя процеса на окисляване на виното, което позволява да се удължи срокът му на съхранение и да се запазят вкусовите му качества по-дълго. Това е често използвано приспособление за съхранение на неизпито вино в продължение на няколко дни.
> Вижте нашите решения за вакуумни помпи за вино
2. Прелейте виното в по-малка бутилка
Ако имате полупразна бутилка вино, прелейте останалото в по-малка бутилка, за да намалите количеството въздух, който влиза в контакт с виното. Изберете бутилка, която съответства на останалото количество, за да сведете до минимум кислорода. За да не загубите вино при преливането, ви съветваме да използвате подходящ фуния. Има фунии за вино с филтър, които освен това задържат утайките, които често се намират на дъното на бутилките с червено вино.
3. Използвайте херметични силиконови тапи
Херметичните силиконови тапи са проектирани да създават въздухонепроницаема бариера. Сменете оригиналната тапа със силиконова, веднага след като отворите бутилката, за да предотвратите окисляването. Съществуват и патентовани системи, които позволяват да се прекъсне процеса на окисляване и по този начин да се предотврати образуването на оцетна киселина, която разваля виното. Тези капачки „всичко в едно” могат да се окажат много практични, но имат ограничен срок на годност (5 години или 1000 употреби).
- –
4. Съхранявайте виното в хладилника
Топлината ускорява процеса на окисляване, затова съхранявайте виното в хладилника, дори ако е червено. Студът ще забави процеса на окисляване и ще запази свежестта на виното.
5. Използвайте защитен газ
Съществуват специално разработени азотни или аргонови спрейове за защита на виното от окисляване. Като напръскате малко инертен газ в бутилката, преди да я затворите, ще създадете защитен слой над виното, който ще попречи на кислорода да влезе в контакт с течността. Марката Coravin внедри иновация на пазара на виното, като предложи система за сервиране на вино на чаша, която позволява да се сервира, без да се отваря бутилката. Изтегленото вино се замества с добавяне на инертен газ. Така отворената бутилка може да се съхранява няколко седмици, дори няколко месеца.
> Открийте нашата селекция Coravin
Следвайки тези съвети, ще можете да удължите срока на съхранение на отвореното вино и да се насладите на всяка глътка, както на първия ден.